PRIMIRJE – Iris Illyrica

PRIMIRJE

MARIO BENEDETTI

Autor MARIO BENEDETTI
Prevoditelj/ica Željka Lovrenčić
Kategorija
Raspoloživost Dostupno
Godina 2018.
ISBN 978-953-8169-13-7
Uvez Meki
Broj stranica 200
Format 21 cm x 14 cm
Cijena 17.12 € | 128,99 kn
Dodaj u košaricu

Brza GLS dostava: 2-5 radnih dana

Besplatna dostava iznad 33€ (250 kn) za područje Republike Hrvatske

Plaćanje karticom ili gotovinom

Opis

Primirje (La tregua) najznačajniji je roman velikog urugvajskog književnika Marija Benedettija (1920. – 2009.). Napisan je u obliku dnevnika glavnog junaka, udovca Martína Santoméa, koji u smiraj svoga života upoznaje mladu djevojku Lauru Avellanadu i među njima se rodi ljubav. Iako isprva oprezan zbog velike razlike u godinama, uskoro se Martín prepušta neočekivanoj sreći i doživljava novu mladost i ispunjenje. Međutim, život ima neke druge planove…

Roman Primirje snažno je odjeknuo cijelim hispanskim svijetom uskoro nakon objave 1960. godine, ubrzo je prepoznat kao klasik i preveden je na više od dvadeset svjetskih jezika, čime je Benedettiju priskrbio mjesto među najvećim latinoameričkim književnicima druge polovice 20. stoljeća. Po njemu su snimljena i dva igrana filma, od kojih je onaj iz 1974. nominiran za Oscara kao najbolji strani film.

Benedetti je iskonski pjesnik, stoga je i njegov stil poetski, precizan i izbrušen, iako jednostavan i pristupačan čitatelju. Upravo je zbog svoje jednostavnosti i ljepote izraza bio omiljen i među književnim kritičarima i čitateljima.

Primirje je sporiji roman, u njemu autor polako gradi osjećaje svojih likova, odnose između svojih likova (Benedetti je majstor pisanja o odnosima!) i slojevito nas uvodi u unutarnji svijet jednog sasvim običnog čovjeka kojeg upravo ljubav budi iz dugog zimskog sna.” (Ana Jembrek, “Primirje – Mario Benedetti”, Knjige su moj svijet, 9. 1. 2019.)
Cijeli osvrt pročitajte ovdje.

“Benedetti nas vodi i uranja u pripovijedanje na način koji nije naracija, to je život. S druge strane, to je vrsta knjige koja nas tjera da pogledamo oko sebe.” (Ana Ćać Blažević, “Primirje, Mario Benedetti”, Bibliomanija, 22. 2. 2020.)
Cijeli osvrt pročitajte ovdje.

Knjige istog autora

Knjige iz kategorije "Beletristika"