SVITANJA U JENINU – Iris Illyrica

SVITANJA U JENINU

SUSAN ABULHAWA

Autor SUSAN ABULHAWA
Prevoditelj/ica Martina Baričević
Kategorija
Raspoloživost Dostupno
Godina 2024., 2. izdanje
ISBN 978-953-8169-61-8
Uvez Meki
Broj stranica 320
Format 16 cm x 23 cm
Cijena 18.50 € | 139,39 kn
Dodaj u košaricu

Brza GLS dostava: 2-5 radnih dana

Besplatna dostava iznad 36€ (271,25 kn) za područje Republike Hrvatske

Plaćanje karticom ili gotovinom

Opis

NOVO IZDANJE!

Svitanja u Jeninu raskošna je saga o nekoliko generacija palestinske obitelji Abulheja. Prisiljeni napustiti svoje selo Ein Hod zbog novoosnovane države Izrael 1948. godine, obitelj Abulheja odlazi u izbjeglički kamp u Jeninu. Roman prati život obitelji tijekom pola stoljeća nasilne povijesti. Između gubitka i straha, mržnje i boli, dok su njihovi platneni šatori zamijenjeni nešto čvršćim i trajnijim nastambama, obitelji živi u vječnoj nadi i iščekivanju povratka svojem domu.

Priču nam pripovijeda Amal, unuka seoskog starješine, pametna i osjećajna djevojčica koja uspijeva otići iz izbjegličkog logora, ali se vraća natrag nakon mnogo godina te se nanovo povezuje sa svojim korijenima. Maštovitim i poetskim jezikom Amal raspliće povijest svoje obitelji: svojeg djeda i bake, oca i majke te svoja dva brata, od kojih je jedan otet kao novorođenče da bi postao Židovom. Među svim tim isprepletenim pričama iz prošlosti i sadašnjosti, Amal nam iznosi i vlastitu priču o ljubavi i gubitku, o djetinjstvu, braku i majčinstvu, te o vlastitoj potrebi da svoju priču podijeli sa kćerkom kako bi trajno sačuvala uspomenu na ljubav svog života.

Smješten u jedan od najkompleksnijih svjetskih političkih sukoba 20. stoljeća, roman Svitanja u Jeninu prvenstveno je dirljiva ljudska priča te priča o povijesti, identitetu, prijateljstvu, ljubavi, terorizmu, predaji, hrabrosti i nadi. Roman je s engleskog prevela Martina Baričević.

“Smješten u jedan od najkompleksnijih svjetskih političkih sukoba 20. stoljeća, roman je prvenstveno dirljiva ljudska priča o povijesti, identitetu, prijateljstvu, ljubavi, terorizmu, predaji, hrabrosti i nadi.” (Hassan Haidar Diab, “Sad me optužuju i Arapi jer pišem o Palestinkama koje se prostituiraju”, Večernji list, 3. 4. 2017.)
Cijeli intervju sa Susan Abulhawa pročitajte ovdje.

“Svitanja u Jeninu roman su koji zahtijeva od čitatelja puno više od povremenih minuta šutnje za sve žrtve ratnih zločina ikad počinjenih. To je djelo koje potiče na aktivnost, na propitkivanje, na pružanje ruke Drugima s početka teksta koji su došli u potrazi za mirom jer ga u svojoj domovini više nisu mogli pronaći.” (Mirna Brođanac, “Kolika je cijena mira?”, Booksa, 22. 11. 2017.)
Cijeli članak pročitajte ovdje.

“Roman Susan Abulhava, Svitanja u Jeninu može se protumačiti na više načina, kao tragedija dvaju sukobljenih naroda, tragedija obitelji, osobna tragedija. Ono što je veoma bitno spomenuti i savjetovati svima koji knjigu još nisu čitali je – čitajte je bez ikakvih predrasuda.” (Sonja Smolec, “Susan Abulhawa: Svitanja u Jeninu”, Časopis Kvaka, 4. 5. 2017.)
Cijeli članak pročitajte ovdje.

Knjige istog autora

Knjige iz kategorije "Beletristika"

Ocjena irisillyrica.com na Trustprofile recenzija je 10.0/10 temeljena na 11 recenzije.