Nagrade i priznanja – Iris Illyrica

Nagrade i priznanja

Iris Illyrica
Tijekom godina Iris Illyrica objavila je brojne uspješne i visoko valorizirane naslove, od kojih su neki osvojili i književne nagrade i priznanja. Razvila je svoj stil i čitatelji je prepoznaju po latinskoameričkim i inim klasicima, od kojih su neki, posve nepravedno, prvi put prevedeni na hrvatski jezik. Iris Illyrica prepoznatljiva je i po iznimno kvalitetnim naslovima za djecu i mlade, uglavnom hrvatskih autora i ilustratora. Memoarska proza, autobiografije i biografije svjetski poznatih umjetnika, književnika, glazbenika i sportaša, naš su iskorak u komercijalnu, ali opet vrhunski napisanu književnost ili publicistiku.
Nagrade i priznanja:
  • zbirka bajki Bob, bobić, mahuna (Mirjana Mrkela, Branka Hollingsworth) – Pohvala Nagrade Grigor Vitez za tekst i ilustracije za 2017.
  • zbirka edukativnih pjesama o dinosaurima i prapovijesnom razdoblju Dinosauri nisu nestali (Mirjana Mrkela, Sonja Gašperov) – nagrada Ministarstva kulture i medija za jedno od najboljih književnih ostvarenja u 2019. i 2020. godini
  • memoari Priznajem da sam živio Pabla Neruda – nagrada Libar za vajk za 2020. i 2021. godinu
  • slikovnica Priča o Plavom stablu (Anita Kojundžić Smolčić, Hana Lukas Midžić) – nominaciju za nagradu Ovca u kutiji za najbolju slikovnicu u 2021. godini


  • Hrvatsko knjižničarsko društvo redovito uvrštava naslove Iris Illyrice među preporučene knjige za djecu i mlade, primjerice, knjige Dinosauri nisu nestali, Priče o neustrašivim hrvatskim ženama, Ikone: žene koje su promijenile Hrvatsku, Frida Kahlo: Život u slikama.