DINOSAURI NISU NESTALI – Iris Illyrica

DINOSAURI NISU NESTALI

MIRJANA MRKELA

Autor MIRJANA MRKELA
Kategorija
Raspoloživost Dostupno
Godina 2019
ISBN 978-953-8169-23-6
Uvez Meki
Broj stranica 152
Format 20 cm x 24 cm
Cijena 17.12 € | 128,99 kn
Dodaj u košaricu

Brza GLS dostava: 2-5 radnih dana

Besplatna dostava iznad 36€ (271,25 kn) za područje Republike Hrvatske

Plaćanje karticom ili gotovinom

Opis

Dinosauri nisu nestali (pjesme Mirjana Mrkela, ilustracije Sonja Gašperov) zbirka je 70 pjesama o dinosaurima. Uz svaki pjesmu nalazi se i info kutak s brojnim podacima o dinosaurima, njihovim vrstama i podjelama te brojne druge zanimljivosti o dinosaurima iz popularne kulture (knjige, filmovi, spektakli, videoigre, igračke).

Osobita vrijednost ovih pjesama je u kvalitetnoj rimi, neusiljenoj i ležernoj, koja ne opterećuje, nego povećava dopadljivost i ritmičnost stihova.

Svijet dinosaura i realni svijet ovdje se prepliću i izranjaju jedan iz drugoga te je ponekad teško odrediti njihove granice. Kako dinosauri uopće ne postoje (za razliku od, primjerice, slonova ili pasa), čim počnemo razmišljati o njima moramo se poslužiti maštom i to je jamačno jedan od razloga popularnosti dinosaura, osobito među najmlađima.

Druga djeci privlačna značajka kad je riječ o dinosaurima jest odnos veličina te će mnoge od ovih pjesama biti doprinos izgradnji samopouzdanja i razumijevanju drugih i drugačijih.

Veličine su, uz nespretnost, često komične, a od ostalih motiva više puta se javlja ljubav (majčinska, bratska, partnerska), zatim prehrana, rast, spavanje, igra, učenje itd.

Zamisao autora jest da se čitatelji i nakon bavljenja pjesmom nastave baviti dinosaurima. Zato su uz pjesme dane i prikladne informacije, a sve zajedno trebalo bi potaknuti istraživački duh, kreativnost i razvoj brojnih sposobnosti.

Ne sumnjamo da će odgojitelji i učitelji posegnuti za ovim pjesmama kao pomoćnim sredstvom u svome radu te da će ih uvrstiti u program priredaba i smotri, jer nisu samo dopadljive nego se i lako uče napamet, a najmanje jedna će biti uglazbljena.

ENES KIŠEVIĆ o knjizi DINOSAURI NISU NESTALI:

Stihovi bolji od slike

“Iščitavajući najnoviju knjigu poezije Mirjane Mrkela Dinosauri nisu nestali, zaista sam od srca uživao u ljepoti ljudskoga duha. Ovi stihovi ne samo da vedre moje lice, oni i misli moje razvedravaju. Oni su točno ono, što je za sve nas rekao Friedrich Hölderlin: „…i malo znanja, ali mnogo radosti / dato je smrtnicima…“

Bilo o čemu Mirjana pisala, njezinoj se svakoj riječi vjeruje. Što god pjesnikinja dotakne svojom olovkom, sve se u stvarnost pretvori, bez obzira radilo se o snu, ili o dinosaurićima, allosaurusima, fosilima, belemnitima, Atlantidi…

Neće lako biti slikaru koji će ovu knjigu ilustrirati jer svatko od nas, dok čita ove stihove, svoje slike pred očima vidi. Nikako, velim, neće mu biti lako. Ali sam jako, jako sretan da je ovu knjigu za mene i za sve one koji će je čitati, napisala pjesnikinja Mirjana Mrkela.”

U Zagrebu, 6. rujna 2018.

Knjige istog autora

Knjige iz kategorije "Za djecu i mlade"

Ocjena irisillyrica.com na Trustprofile recenzija je 10.0/10 temeljena na 11 recenzije.