TAJNA MOG TURBANA – Iris Illyrica

TAJNA MOG TURBANA

NADIA GHULAM I AGNÈS ROTGER

Autor NADIA GHULAM I AGNÈS ROTGER
Prevoditelj/ica Vedrana Lovrinović
Kategorija
Raspoloživost Dostupno
Godina 2024.
ISBN 978-953-8169-63-2
Uvez Tvrdi
Broj stranica 248
Format 16 x 23
Regularna cijena 20.00 € | 150,69 kn
Cijena s popustom 18.00 € | 135,62 kn
Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 20,00  | 150,69 kn
Dodaj u košaricu

Brza GLS dostava: 2-5 radnih dana

Besplatna dostava iznad 36€ (271,25 kn) za područje Republike Hrvatske

Plaćanje karticom ili gotovinom

Opis

DOBITNICA UGLEDNE KATALONSKE KNJIŽEVNE NAGRADE PRUDENCI BERTRANA 2010.

Nadia Ghulam je još za života u Afganistanu izazivala pozornost stranih medija zbog svojeg neobičnog načina života, a po odlasku u inozemstvo odlučila je kontrolirati svoju priču u potpunosti. U suradnji s novinarkom Agnès Rotger napisala je roman Tajna mog turbana (El secret del meu turbant, 2010.).

Priča je to koja prati njezin život nakon što joj je, dok je bila djevojčica, bomba srušila obiteljski dom u Afganistanu, a njoj nanijela teške ozljede zbog kojih se nekoliko godina liječila po bolnicama. Nakon oporavka, zbog složene obiteljske situacije odlučila je pretvarati se da je dječak kako bi mogla raditi, zarađivati i brinuti se za peteročlanu obitelj, jer je ženama pod talibanskom okupacijom čak i to bilo zabranjeno. Njezin je dvostruki život trajao čak osam godina, političke prilike u zemlji su se i promijenile, ali nije bilo jednostavno skinuti turban i odreći se slobode i statusa koje je kao muškarac postigla u afganistanskom društvu. Pružena joj je prilika i ona odlazi u Španjolsku kako bi započela novi život kao žena.

Ova potresna, ali iznimno važna priča prevedena je na desetak svjetskih jezika i s razlogom je dobila nagradu Prudenci Bertrana još 2010. godine, odmah po objavljivanju, a nedavno je nominirana i za prestižnu nagradu Deutscher Jugendliteratur Preis, jednu od najvažnijih njemačkih nagrada za književnost za djecu i mlade, kao važan feministički doprinos književnosti koja hrabro diže glas protiv ugnjetavanja djevojaka i žena.

Knjige istog autora

Knjige iz kategorije "Beletristika"

Ocjena irisillyrica.com na Trustprofile recenzija je 10.0/10 temeljena na 11 recenzije.