PRIZNAJEM DA SAM ŽIVIO MEKI UVEZ – Iris Illyrica

PRIZNAJEM DA SAM ŽIVIO MEKI UVEZ

PABLO NERUDA

Autor PABLO NERUDA
Prevoditelj/ica Željka Lovrenčić
Kategorija ,
Raspoloživost Dostupno
Godina 2020.
ISBN 978-953-8169-33-5
Uvez MEKI UVEZ
Broj stranica 508
Format 16 cm x 23 cm
Regularna cijena 21.10 € | 158,98 kn
Cijena s popustom 12.66 € | 95,39 kn
Najniža cijena u posljednjih 30 dana: 21,10  | 158,98 kn
Dodaj u košaricu

Brza GLS dostava: 2-5 radnih dana

Besplatna dostava iznad 36€ (271,25 kn) za područje Republike Hrvatske

Plaćanje karticom ili gotovinom

Opis

Godinama su čitatelji diljem svijeta uživali u opojnim stihovima Pabla Nerude i on je, želeći im postati još bliskijim, cijeli život prikupljao misli i sjećanja, zanimljive anegdote i okolnosti koje su ga inspirirale kako bi ih objedinio u dirljivim memoarima Priznajem da sam živio (1974.)

Knjiga je to koju je Neruda pisao gotovo do posljednjeg dana svojeg života – zaokružuje njegova iskustva od ranog djetinjstva do smrti. Osebujan leksik i naglašenu ekspresivnost iz svoje je poezije prenio u ovo izuzetno prozno djelo.

Nemoguće je ostati suzdržan čitajući emotivna sjećanja na život čileanskog pjesnika, buntovne studentske godine u Santiagu, političku karijeru, mučan boravak u Španjolskoj tijekom građanskog rata, smrt dragog prijatelja, izgnanstvo iz domovine – sve ga je to oblikovalo kao čovjeka, domoljuba i umjetnika.

Kroz prizmu važnih događaja tog vremena izlaže i svoje viđenje umjetnosti i poezije, argumentirano brani svoje političke stavove i protestira protiv sukoba i ratova ozlojeđen pogibijom nevinih. Vjerno i slikovito prikazuje duh dvadesetog stoljeća i odgonetava kako su nastale mnoge njegove pjesme.

S ljubavlju se sjeća svojih dragih prijatelja, velikih imena književnosti i umjetnosti kao što su Federico García Lorca, Louis Aragon, Pablo Picasso i mnogi drugi, prepričavajući brojne zajedničke zgode. Prisjeća se i mnogih političara i važnih aktera povijesti 20. stoljeća koje je susreo tijekom života iznoseći svoje, katkad i kontroverzno, mišljenje o njima.

Djelo završava ogorčenim osvrtom na krvavi državni udar 1973. i bolnim sjećanjem na svojeg prijatelja, predsjednika Salvadora Allendea, koji je zbog državnih nemira izgubio život.

Bogati, inspirativni memoari prekinuti su Nerudinom smrću samo dvanaest dana poslije.

Ovo je izdanje dopunjeno brojnim novim zapisima pronađenim u Nerudinoj ostavštini.

“Priznajem da sam živio” osvojila je prestižnu nagradu publike pulskog festivala “Libar za vajk” u sklopu festivala “Sa(n)jam knjige u Istri”.

Priznajem da sam živio čita se kao iskreno svjedočanstvo o nevjerojatno bogatom i uzbudljivom životu.” (Denis Derk: “Od uvjerenog komunista do hedonista i zavodnika koji je živio poeziju”, Večernji list, 4. 10. 2021.
Cijeli članak pročitajte ovdje.

“Čitatelji će u autobiografskim zapisima Pabla Nerude uživati. U njima se gotovo fizički osjeti topla, delikatna i osjećajna ličnost, ali i političar, borac za pravdu, čovjek od akcije i ljubavi, čiji je život bio i jedna velika erotska odiseja. Da za poeziju 1971. godine nije dobio Nobela, mogao ga je s punim pravom dobiti za ovu knjigu (koju je izvrsno prevela Željka Lovrenčić).” (Boris Rašeta: “Ratovi, revolucije i prevrati u memoarima Pabla Nerude” i “Volio sam Staljina dok nisam shvatio tko je on zapravo”, Express, 3. i 8. 7. 2021.)
Cijele feljtone pročitajte ovdjeovdje.

Knjige istog autora

Knjige iz kategorije "Beletristika"

Ocjena irisillyrica.com na Trustprofile recenzija je 10.0/10 temeljena na 11 recenzije.