KNJIGA ZAGRLJAJA – Iris Illyrica

KNJIGA ZAGRLJAJA

EDUARDO GALEANO

Autor EDUARDO GALEANO
Prevoditelj/ica Ivana Glavaš Bakija
Kategorija
Raspoloživost Dostupno
Godina 2017.
ISBN 978-953-8169-04-5
Uvez Meki
Broj stranica 300
Format 21 cm x 14 cm
Cijena 17.12 € | 128,99 kn
Dodaj u košaricu

Brza GLS dostava: 2-5 radnih dana

Besplatna dostava iznad 33€ (250 kn) za područje Republike Hrvatske

Plaćanje karticom ili gotovinom

Opis

Knjiga zagrljaja (1989.) zbirka je priča Eduarda Galeana, jednog od najuglednijih suvremenih latinoameričkih mislioca i književnika. Sastoji se od 191 lirskih priča i fragmenata u kojima autor progovara o politici, vjeri, kulturi, društvu, književnosti i životu. Knjiga zagrljaja je neobična knjiga zabilješki, koje žanrovski lutaju od memoara, dokumentarnih zapisa, pjesama u prozi, eseja, političkog komentara, time rušeći klasično žanrovsko određenje književnog djela koristeći tehniku kolaža. Ljubavnici, krvnici, fantastične životinje, izrabljivani birokrati i bezimeni siromasi nastanjuju njegove čudesne parabole, kratke priče i pjesme u prozi.

Galeano, koji je zbog vojne hunte u rodnom Urugvaju živio u egzilu 1973. – 1984., opisuje kako je stvarati umjetnost u atmosferi političke represije. U Latinskoj Americi, u kojoj, prema Galeanu, vlada „kultura terora“, politika je neodvojiva od umjetnosti. To u umjetnosti rezultira magičnim realizmom, koji nam Galeano pokušava približiti i objasniti. Stvarati u takvom sustavu za umjetnika znači otkrivati ključnu važnost određenih elemenata: govora koji kazuje istinu; nužnog, iako ušutkanog čitatelja; mašte, koja oslobađa um i dušu iz zatočenog tijela.

Naposljetku, Galeano svojom knjigom grli sve koji su pokušali stvarati u takvoj kulturi: svoje prijatelje, svoje prijatelje u egzilu, svoje ljubavnice, pjesnike, umjetnike koji su izražavali bezgraničnost ljubavi, čak i kad su patili zbog političke tiranije. Stoga je Knjiga zagrljaja slavljenje ljudskog duha koji je nepobjediv, ali i svjedočanstvo o jednom dostojanstvenom i ispravnom životu. Knjigu je sa španjolskog prevela Ivana Glavaš Bakija.

“Svaka druga ili treća Galeanova rečenica zaslužuje oživjeti kao uvod u neku drugu dobru knjigu. Bolju preporuku ne bismo vam mogli dati.” (F. B., “Nisu nas uspjeli pretvoriti u sebe”, Booksa, 11. 9. 2018.)
Cijeli članak pročitajte ovdje.

“Bučna kakofonija likova u ovoj knjizi polako prerasta u jedan moćni glas, glas koji je nadahnut izazivač terora. On urla protiv režima koji potenciraju strah, razdor, neprijateljstvo, nejednakost i samoću. Ipak, taj glas se ne kupa u testosteronu i jeftinim parolama. On slavi ljudsko i ranjivo u nama. Slavi umjetnost – onu istinsku umjetnost koja proizlazi iz životnog.” (Ana Jembrek, “Knjiga zagrljaja – Eduardo Galeano”, Knjige su moj svijet, 28. 3. 2019.)
Cijeli osvrt pročitajte ovdje.

“Galeano iz svojih skuta vadi papiriće na kojima su ispisane priče onih koji ne žele umrijeti, onih koji ne žele biti zaboravljeni. Pripovijedajući nam o njima, on vrši svoju dužnost prema njima, on održava svoje obećanje – on ih oživljava. Breme pamćenja prenosi na nas, a čitatelj nema drugog izbora nego da ga rado i s poštovanjem primi.” (Iva Rajić, “Knjiga zagrljaja – Eduardo Galeano”, Bibliovca, 13. 2. 2018.)
Cijeli osvrt pročitajte ovdje.

Knjige istog autora

Knjige iz kategorije "Beletristika"