BUNILO – Iris Illyrica
Autor LAURA RESTREPO
Prevoditelj/ica Željka Lovrenčić
Kategorija
Raspoloživost Dostupno
Godina 2018.
ISBN 978-953-8169-05-2
Uvez Meki
Broj stranica 292
Format 21 cm x 14 cm
Cijena 17.12 € | 128,99 kn
Dodaj u košaricu

Brza GLS dostava: 2-5 radnih dana

Besplatna dostava iznad 33€ (250 kn) za područje Republike Hrvatske

Plaćanje karticom ili gotovinom

Opis

Bunilo (2004.) Laure Restrepo njezin je najvažniji roman koji je 2004. osvojio književnu nagradu Alfaguara, čijim je žirijem presjedao José Saramago. Roman preko osobne ljubavne priče razotkriva političko stanje u kolumbijskom glavnom gradu Bogoti sredinom 80-ih godina.

Aguilar se vraća kući nakon četverodnevnog putovanja i pronalazi suprugu Agustinu pomračena uma. Pokušava saznati što je uzrokovalo nesretno stanje njegove supruge te joj pokušava pomoći. Pritom razotkriva tajanstvene događaje koji su se zbili tijekom njegova odsustva te brojne mračne tajne Agustinine obitelji i djetinjstva, koji su zasigurno zaslužni za njezinu mentalnu bolest.

Roman Bunilo oslikava kolumbijsko društvo u doba vladavine narkobosa Pabla Escobara, koji ima potpuno kontrolu nad državom te uzrokuje nazapamćenu stopu smrtnosti. Mnogi kritičari ga smatraju slikom krhkog, nestabilnog i korumpiranog kolumbijskog društva, koje kao takvo ima utjecaj i na mentalno zdravlje svojih građana.

Knjigu je sa španjolskog prevela Željka Lovrenčić.

Bunilo je jedan od najboljih romana napisanih u posljednje vrijeme. Restrepo je potpuna majstorica pisanja, fascinantna i apsolutna. Da, u romanu ima nasilja, trgovine drogom, ludila, možda čak i ljubavi kao oblika ludila. Ali riječ je o zaista velikom romanu, kakav rijetko pronalazimo u posljednje vrijeme.“

José Saramago

„Laura Restrepo unosi život u žanr koji je jedinstven spoj novinarskog istraživanja i književnog stvaralaštva. Njezina fascinacija popularnom kulturom i besprijekoran humor lišava njezine romane ikakvih zamki patosa ili melodrame, čineći ih iznimnim čitalačkim užitkom.“

Gabriel García Márquez

“Roman čiji naslov Bunilo otvara niz asocijacija, čitatelja poput rijeke nosi u smjeru koji nije očekivao i iskrcava ga na obalu punu stakla, grubog kamenja i smeća. Čitatelj dolazi na ružno mjesto, ali se s njega ne namjerava maknuti dok ne sazna istinu.” (Ružica Aščić, “Prozor u kokainski kaos latinoameričke više klase Laure Restrepoć2, Express, 11. 9. 2021.)
Cijeli članak pročitajte ovdje.

“Povijest svake obitelji bremenita je tajnama, zamršenim odnosima, ljubavlju i nasiljem, opsjednutostima i ludilom. Ono što vidimo na prvi pogled samo je uljepšana slika. Iza prividnog sklada i obilja obitelji Londoño krije se mnoštvo nikad ispričanih ili posve prešućenih pripovijesti, a južnoameričke obiteljske priče, barem one literarne, još su mnogostruko zamršenije.” (F. B., “Ljubav u deliričnom društvu”, Booksa, 10. 7. 2018.)
Cijeli članak pročitajte ovdje.

“Dualizam koji razdire kolumbijsko društvo, kao i Agustininu obitelj, simbolika koju opetovano koristi kako bi jasno iscrtala nijanse svoje priče, i nevjerojatna dubina jezika koji je zapravo jednostavan u svojoj esenciji – odlike su ove knjige koju neću brzo zaboraviti.” (Ana Jembrek, “Bunilo – Laura Restrepo”, Knjige su moj svijet, 9. 12. 2018.)
Cijeli osvrt pročitajte ovdje.

Knjige istog autora

Knjige iz kategorije "Beletristika"