MAYA ANGELOU – Iris Illyrica

MAYA ANGELOU

Maya Angelou (1928. – 2014.) istaknuta je američka književnica i borkinja za ljudska prava. Napisala je sedam autobiografija, tri knjige eseja, nekoliko zbirki poezije, a tijekom više od pedeset godina karijere ostavila je trag i u kazalištu, na filmu i u televizijskoj produkciji. Dobitnica je brojnih nagrada i 50 počasnih doktorata. Angelou je najpoznatija po svojim autobiografijama, od kojih joj je prva – Znam zašto ptica u kavezu pjeva (I Know Why the Caged Bird Sings, 1969.) – priskrbila svjetsku slavu i priznanje.

Postala je pjesnikinjom nakon što je radila kao kuharica, kondukterka u tramvaju, plesačica i zabavljačica u noćnom klubu, glumica i pjevačica u operi Porgy and Bess, novinarka u Egiptu i Gani. Bila je skladateljica, redateljica i producentica kazališnih predstava, filmova i televizijskih emisija. Sudjelovala je u radu Pokreta za građanska prava s Martinom Lutherom Kingom i Malcomom X. O iskustvu borbe za građanska prava i odnosu spram Afrike govori u knjizi Sva djeca Božja trebaju cipele za put (All God’s Children Need Traveling Shoes, 1986). Godine 1982. postala je stalni profesor američkih studija na Sveučilištu Wake Forest University u Winston-Salemu u Sjevernoj Karolini. Od 1990-ih nadalje držala je govore na brojnim američkim i europskim sveučilištima. Na inauguraciji predsjednika Billa Clintona 1993. recitirala je svoju pjesmu Osluškujući jutro (On the Pulse of Morning). Godine 2000. dodijeljena joj je Nacionalna medalja za umjetnost, a 2011. Predsjednička medalja slobode, najviše civilno odličje u SAD-u. Dobitnica je i nagrade za životno djelo National Book Award.

Angelou su smatrali glasnogovornicom žena i afroameričke zajednice, a njezina djela važnim doprinosom afroameričkoj književnosti i američkoj književnosti uopće. Najčešće teme njezinih djela jesu rasizam, identitet, obitelj i putovanja.

Knjige autora