MAMA, JA I MAMA – Iris Illyrica

MAMA, JA I MAMA

MAYA ANGELOU

Autor MAYA ANGELOU
Prevoditelj/ica Martina Baričević
Kategorija
Raspoloživost Dostupno
Godina 2018.
ISBN 978-953-8169-14-4
Uvez Meki
Broj stranica 176
Format 14 cm x 21 cm
Cijena 15.79 € | 118,97 kn
Dodaj u košaricu

Brza GLS dostava: 2-5 radnih dana

Besplatna dostava iznad 33€ (250 kn) za područje Republike Hrvatske

Plaćanje karticom ili gotovinom

Opis

Maya Angelou (1928. – 2014.), velika američka pjesnikinja i borkinja za ljudska prava, opisala je svoj nevjerojatan život u nizu od sedam autobiografija, od kojih je Mama, ja i mama posljednja (2013.). U njoj je legendarna umjetnica i ikona afroameričke kulture progovorila o najintimnijoj osobnoj priči svojeg života: svojem odnosu s majkom.

“Često su me znali pitati kako sam uspjela postati osobom kakva sam danas. Kako sam ja, rođena kao crnkinja u zemlji bijelaca, kao siromašna u društvu u kojem se bogatstvo štuje ili ga se želi posjedovati pod svaku cijenu, kao žena ondje gdje se samo veliki brodovi i neki strojevi opisuju uporabom ženske zamjenice u pozitivnom smislu – kako sam uspjela postati Maya Angelou?

Znala sam da sam postala ovakvom ženom zbog bake koju sam voljela i majke koju sam na kraju obožavala. Njihova me je ljubav podučila, odgojila i oslobodila. Ljubav nas liječi. Liječi i oslobađa.

Upotrijebila sam riječ ljubav ne misleći na sentimentalnost, nego na stanje tako snažno da možda upravo ono drži zvijezde na njihovim nebeskim položajima, i možda nam zbog njega krv uspješno teče venama.
Ovu sam knjigu napisala kako bih istražila neke od načina na koje ljubav liječi i pomaže ljudima da dosegnu neslućene visine i uzdignu se iz neizmjernih dubina.”
Maya Angelou

Memoare je s engleskog prevela Martina Baričević.

“Veliki je značaj ovog nevelikog uzdanja jer govori o ljudskim pravima, ljubavi i toleranciji, temi dobrodošloj u svim vremenima. Mržnja, isključivost bilo koje vrste nikad ne jenjava pa je svaki vjesnik neke bolje mogućnosti dobro došao, a ovo je djelo i veliko po tome jer ga je pisala velika američka, ne samo umjetnica nego i aktivistica u borbi za ljudska prava.” (Vesna Ivezić, “Posvećeno majci ili samoj sebi”, Booksa, 2018.)
Cijeli osvrt pročitajte ovdje.

Knjige istog autora

Knjige iz kategorije "Beletristika"