LAURA RESTREPO – Iris Illyrica

LAURA RESTREPO

Laura Restrepo (1950.) je ugledna kolumbijska književnica i novinarka, poznata po svom političkom aktivizmu. Karijeru je započela pisanjem političkih kolumni u rodnoj Kolumbiji, a tijekom 80-ih imala je važnu ulogu u pregovorima s gerilcima, zbog čega je morala napustiti Kolumbiju na pet godina dok se njihov pokret nije legalizirao. U tom razdoblju pisala je kolumne za meksičke i španjolske novine te je napisala svoj prvi roman, La isla de pasion (1989.), kojim je odmah osvojila i kritičare i publiku. Za roman Dulce compañia (1997.) osvojila je nagradu Premio Sor Juana Ines de la Cruz Sajma knjige u Guadalajari te francuski Prix France Culture.

Dobitnica je prestižne latinoameričke nagrade Alfaguara (2004.) i talijanske Grinzane Cavour (2006.) za roman Bunilo (2004.). Ostala njezina važna djela jesu El Leopardo al Sol (1993.), La novia oscura (1999.), La multitud errante (2001.), Olor a rosas invisibles (2002.)i Hot Sur (2013.)

Restrepo je izvrsna pripovjedačica, koristi nekonvencionalne narativne tehnike te je vrlo vješta u zadržavanju pozornosti i stvaranju napetosti, čime uspješno gradi vrlo intrigantnu i zavodljivu priču. Osim toga, njezin je stil besprijekoran, pažljivo odabire svaku riječ, poput pjesnika, te iz svake njezine rečenice izbija erudicija i spisateljska umješnost. Piše romane, eseje i dječju književnost. Laura Restrepo je zasigurno jedna od najistaknutijih suvremenih latinoameričkih književnika te su njezina djela prevedena na brojne svjetske jezike.

Knjige autora

Ocjena irisillyrica.com na Trustprofile recenzija je 10.0/10 temeljena na 9 recenzije.