EDUARDO GALEANO – Iris Illyrica

EDUARDO GALEANO

Eduardo Galeano (1940. – 2015.) ugledni je urugvajski književnik, novinar i mislilac te je jedan od najvećih suvremenih latinoameričkih pisaca. Iako je Urugvajac, svojim se političko-filozofskim djelima o Latinskoj Americi prometnuo u glavnog mislioca tog kulturnog kruga. Njegova djela Otvorene vene Latinske Amerike (1971.) te Sjećanje vatre (1986.) kapitalna su djela latinoameričke kulture i povijesti.

Njegov opus dijeli se na socijalno i politički angažirane tekstove te na lirske prozne tekstove, često se poigravajući sa žanrovima. Najčešće piše o Južnoj Americi, njezinoj povijesti, kolonijalizaciji te problemima s kojima se suočava, ali i o osobnim borbama, idejama, prijateljstvu, ljubavi, prirodi. Njegovi kratki poetski zapisi postali su dio folklora naroda Južne Amerike te se uvijek rado citiraju.

Galeanova djela objavljena su na 20-ak svjetskih jezika te je vlasnik počasnih doktorata brojnih sveučilišta u Kubi, Salvadoru, Meksiku i Argentini. Dobitnik je najprestižnije latinoameričke književne nagrade Premio de las Americas, te nagrade American Book Award, švedske Stig Dagerman te talijanskih nagrada Mare nostrum i Pellegrino Artusi.

Knjige autora