GALEANO KOMPLET – Knjiga zagrljaja + Otvorene vene Latinske Amerike – Iris Illyrica

GALEANO KOMPLET – Knjiga zagrljaja + Otvorene vene Latinske Amerike

EDUARDO GALEANO

Autor EDUARDO GALEANO
Kategorija ,
Raspoloživost Dostupno
Godina
ISBN
Uvez
Broj stranica
Format
Cijena 38.22 € | 287,97 kn
Dodaj u košaricu

Brza GLS dostava: 2-5 radnih dana

Besplatna dostava iznad 33€ (250 kn) za područje Republike Hrvatske

Plaćanje karticom ili gotovinom

Opis

Eduardo Galeano (1940. – 2015.) ugledni je urugvajski književnik, novinar i mislilac te je jedan od najvećih suvremenih latinoameričkih pisaca. Iako je Urugvajac, svojim se političko-filozofskim djelima o Latinskoj Americi prometnuo u glavnog mislioca tog kulturnog kruga. Njegova djela Otvorene vene Latinske Amerike (1971.) te Sjećanje vatre (1986.) kapitalna su djela latinoameričke kulture i povijesti.

Njegov opus dijeli se na socijalno i politički angažirane tekstove te na lirske prozne tekstove, često se poigravajući sa žanrovima. Najčešće piše o Južnoj Americi, njezinoj povijesti, kolonijalizaciji te problemima s kojima se suočava, ali i o osobnim borbama, idejama, prijateljstvu, ljubavi, prirodi. Njegovi kratki poetski zapisi postali su dio folklora naroda Južne Amerike te se uvijek rado citiraju.

Knjiga zagrljaja je neobična knjiga zabilješki, koje žanrovski lutaju od memoara, dokumentarnih zapisa, pjesama u prozi, eseja, političkog komentara, time rušeći klasično žanrovsko određenje književnog djela koristeći tehniku kolaža. Ljubavnici, krvnici, fantastične životinje, izrabljivani birokrati i bezimeni siromasi nastanjuju njegove čudesne parabole, kratke priče i pjesme u prozi. Sastoji se od 191 lirskih priča i fragmenata u kojima autor progovara o politici, vjeri, kulturi, društvu, književnosti i životu.

Knjiga povijesno-političko-ekonomskih eseja Otvorene vene Latinske Amerike objavljena je 1971. godine i odmah je postala obavezno štivo za sve Latinoamerikance i proučavatelje povijesti i kulture Latinske Amerike. Dio je i stručne literature sveučilišnih studija povijesti, antropologije, ekonomije i geografije. U knjizi Eduardo Galeano analizira povijest obiju Amerike od prvih europskih doseljenika do razdoblja suvremene Latinske Amerike, opisujući utjecaje europske i kasnije sjevernoameričke ekonomske eksploatacije i političke dominacije.

Knjige istog autora

Knjige iz kategorije "Beletristika"