JOHANNA SPYRI – Iris Illyrica

JOHANNA SPYRI

Johanna Spyri rođena je u Hirzelu pokraj Züricha u Švicarskoj 1827. godine. Odrasla je u velikoj obitelji, a djetinjstvo je provela u kući u planini.

Pisala je iz ljubavi prema djeci i za djecu. Često je znala reći da priroda liječi, a o njezinoj opčinjenosti planinskim pejzažom svjedoče idilične, živopisne slike koje je utkala u svoja djela.

Najviše je voljela boraviti u Alpama, baš kao i glavna junakinja jednog od njezinih najpoznatijih romana, Heidi. Daleko od gradske vreve i svakodnevnih briga, Johanna Spyri stvorila je planinsku bajku čija se čarolija krije u jednostavnosti, naivnosti i djetinjoj iskrenosti.

Pustolovine petogodišnjakinje koja je nizom nesretnih događaja dospjela na brigu svojem mrgudnom djedu i iz švicarskog se seoceta preselila u alpske visine oduševile su malene čitatelje diljem svijeta. Knjiga je prevedena na više od pedeset svjetskih jezika, nekoliko je puta ekranizirana, a zaživjela je i na kazališnim daskama.

Uz ovaj bezvremenski klasik, neka od poznatih djela Johanne Spyri su i Priče za djecu i one koji djecu vole (1879. – 1895), Bez doma (1881.), Iz švicarskih planina (1891).

Umrla je 1901. godine.

Knjige autora

Ocjena irisillyrica.com na Trustprofile recenzija je 10.0/10 temeljena na 11 recenzije.