Naslovi u pripremi za 2023. godinu! – Iris Illyrica

Naslovi u pripremi za 2023. godinu!

Iris Illyrica
Iris Illyrica izabrala je za vas mnoštvo novih naslova različitih žanrova i tema za 2023. i uvjereni smo da će i djeca i odrasli pronaći nešto po svom ukusu. Pogledajte što vam sve pripremamo!

 • POSLJEDNJI JEDNOROG Petera S. Beaglea – fantasy klasik, kojeg se već pedeset godina svrstava u top-liste najboljih ostvarenja žanra literarne fantastike, priča priču o jednorogu koji saznaje da je posljednji od svoje vrste i koji potom kreće na put kako bi doznao što se dogodilo s ostalim jednorozima.
 • ROSARIUM danske spisateljice Charlotte Weitze – neobični, originalni roman s nadrealnim elementima mješavina je magičnog realizma i znanstvene fantastike. Radnja se proteže kroz tri generacije i nekoliko kontinenata te prati mladu djevojku ukorijenjenu u šumi i botaničara koji kreće u potragu za vrlo neobičnom ružom. Roman je postigao izuzetan uspjeh u Danskoj.
 • SKITNICE južnoafričke spisateljice Rešoketšwe Manenzhe – povijesna fikcija, iznimno važan i potresan roman koji nijednom čitatelju neće lako izaći iz glave među književnim je djelima koji nam mogu približiti posljedice rasizma u Južnoafričkoj Republici, a konkretnije, posljedice zakona koji je pripadnicima bijele rase zabranjivao odnose s drugim rasama. Roman je osvojio brojne nagrade i ostvario izniman uspjeh među čitateljima i književnim kritičarima u Americi!
 • TRČI, VUČE švedske spisateljice Kerstin Ekman – mistični roman prožet je mitologijom koja okružuje čovjekov dvosmislen odnos s vukovima, a ujedno je i portret dugog braka, nježnosti, nesuglasica, spore, svakodnevne običnosti, postupnog prepoznavanja starenja, života koji se približava kraju, vremena koje ističe. Kerstin Ekman jedna je od najutjecajnijih i najprodavanijih spisateljica u Skandinaviji.
 • CRNA NEVJESTA kolumbijske spisateljice Laure Restrepo – roman temeljen na istinitim i potresnim životnim pričama u kojem se otkriva priča o kolumbijskim prostitutkama, njihovim odnosima s naftnim radnicima i o njihovim životima. Ova priča ne otkriva samo ženskog života i njezinu snagu, već i cjelokupnost života u teškim uvjetima Južne Amerike i svega onoga što on sa sobom donosi.
 • TAJNA MOG TURBANA afganistanske spisateljice Nadie Ghulam Dastgir – roman temeljem na istinitoj priči o životu Nadie koja je kao djevojčica odlučila spasiti svoje bližnje i osam godina svog života provela pretvarajući se da je dječak kako bi prehranila svoju obitelj. Roman je osvojio prestižnu nagradu Prudenci Bertrana i pohvale kritike.
 • U SJEVERNOM FILMUnovi putopis Riane Petanjek odvest će vas na autoričino samostalno putovanje po udaljenim prostranstvima Aljaske i Kanade, kao i po atraktivnim dijelovima Norveške.


 • ZA DJECU I MLADE
 • MUTNI VITEZ IZ KUSTOŠIJE DONJE Silvije Šesto – humorističan roman za mlade inspiriran jednim od najpoznatijih i najprevođenijih klasika svih vremena, Bistrog viteza Don Quijotea od Manche u kojem pratimo junaka Mladena, petnaestogodišnjeg dječaka koji, fasciniran i inspiriran Don Quijoteom, na domaćem terenu, u gradu Zagrebu, počinje oponašati slavnog viteza i raditi slične stvari.
 • TARNU: POČETAK Nede Gregec Gadže – roman za djecu i mlade i prvi dio sage o životu plemena neandertalaca, njihove svakodnevice u borbi sa surovom prirodom, susretu s drugim životinjskim vrstama te životu u plemenskoj zajednici.


 • ZA DJECU
 • 100 JEDNOSTAVNIH STEAM AKTIVNOSTI ZA DJECU Andree Scazo Yi – zbirka je tekstova, zabavnih igara i kreativnih projekata zamišljena kao vodič koji djeci kroz igru i zabavu približava prirodoslovne i znanstvene koncepte nastojeći ih zainteresirati za znanost.
 • MALE ŽENE Adriane Borić – ilustrirano izdanje za djecu, vizualno je i sadržajno prilagođeno mlađem uzrastu od 7 do 10 godina. Privlačnim ilustracijama, pojednostavljenom fabulom i jezikom malene će čitatelje uvesti u topli dom obitelji March, gdje četiri osebujne djevojčice potpuno različitih karaktera, usprkos brojnim preprekama, brižljivo grade svoje kule u zraku.
 • TRI MUŠKETIRA Vanje Obada – ilustrirano izdanje svjetskog klasika, vizualno i sadržajno prilagođeno uzrastu 7 – 10 godina. Radnja Tri mušketira, smještena na početak 17. stoljeća, uzbudljiva je priča o pustolovinama i prijateljstvu tri mušketira: Athosa, Porthosa i Aramisa te hrabrog mladog Gaskonjca D’Artagnana koju je Vanja Obad maštovito pretočio u uzbudljiv i pristupačan roman za djecu.
 • GATURRO 6 i GATURRO 7 Nika Dzwonika – novi nastavci strip-serijala o mačku Gaturru koji živi s četveročlanom obitelji, ide u školu i neprestano pokušava osvojiti srce mačke Agathe, koja ga stalno odbija. Gaturro je smiješan, ponekad i nestašan, ali je isto tako i neutralni promatrač te komentator ljudi i njihovih postupaka.
 • HOTEL PROFESORA ŠTURMOVIĆA Vanje Obada – roman namijenjen djeci 7 – 12 godina svježe je i zabavno štivo čija je radnja smještena u zamišljeni grad u kojem su svi pomalo otkačeni i neobični. Profesor Šturmović vodi hotel za životinje odbjegle iz Zoo-a u stambenoj zgradi u kojoj živi i djevojčica Klara, pomalo zanemarena od svojih sestara i jako zaposlenih roditelja.
 • DJEČAK I OSIĆ Lidije Glavaš – slikovnica namijenjena djeci do 3 godine u kojoj znatiželjni dječak postavlja pitanja bebi osiću. Sadrži pamtljive i tople stihove koje će djeca rado slušati i čak izgovarati napamet, a uz čudesne ilustracije djeca će zasigurno biti motivirana posegnuti za ovom slikovnicom više puta.
 • GOSPON KIP Tamare Bakran – slikovnica, poučna i lijepa priča za djecu koja pripovijeda o kipu čija je najveća želja postati čovjekom te u svojim noćnim lutanjima od namjernice rode saznaje za mjesto na kojem bi mogao pronaći ostvarenje svoje želje.
 • Ocjena irisillyrica.com na Trustprofile recenzija je 10.0/10 temeljena na 11 recenzije.